Kisjakabfalván tartott Lions Napot a Pécs-Normandia LC

A Pécs-Normandia LC Kisjakabfalván tartotta meg a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége által meghirdetett Lions Napot, ahol számtalan szűrővizsgálatot végeztek el. Egy tavalyi klubkirándulás után határozott úgy a klub, hogy az idei lions szűrést ebben a faluban fogja elvégezni.

Kisjakabfalva a jakabfalvai vízfolyás keletről és nyugatról dombokkal körülvett völgyében fekvő, Villánytól északra 4 kilométerre található, aprócska dél-baranyai magyar-német nemzetiségű település, Pécstől kb. 30 km.

Összlakossága 117 fő, akik 87 lakóházban laknak. Átlagéletkor: 64 év.

Orvosi rendelővel a falu ellátott, de szakrendelésre Siklósra vagy Pécsre kell elmenni. Az itt élőknek nem könnyű a közlekedés, mert a busz ritkán jár a faluban.

A meghirdetett alkalomra a lakosság egynegyede jelentkezett.

Sikerült megszűrni 26 főt. A nők 70%-ban vettek részt, míg a férfiak 30%-a vállalta.

A legfiatalabb 33 éves nő, akinek sajnos izomsorvadása is volt számos más betegség mellett.

A legidősebb 84 éves férfi, aki úgy határozott, nem kéri a szemészeti szűrést. „ A legkisebb betűt is el tudom olvasni a bibliában!” - Nem erőltettük.

Szemészeti szűrésnél közeli-távoli-térlátás-színlátás vizsgálatot és macula degenárációra (éleslátás helyére) utaló tesztet néztünk.  

Három pácienst kellett tovább küldeni szemészeti szakrendelésre, akiknél pozitív eredmény született. Nem tudott közelre olvasni, az egyenes vonalat hullámosnak látta, nem látott jól a saját szemüvegével olvasni. És volt egy, akinek nem volt térlátása. Ő egy szemű volt, a másikon ideghártya leválással operálták évekkel ezelőtt.

A vércukor- és vérnyomásmérésnél igen aktívan vettek részt a jelentkezők! Nagyon kíváncsian várták a mért adatokat! Három esetben mértünk 8,4-et. Egyikük még nem evett, a másik kettő pedig evés után volt. A legalacsonyabb érték 5,3-ed volt. Felhívtuk a figyelmüket a mérések, ellenőrzések fontosságára. Beszéltünk a diabetes, a cukorbetegség káros következményeiről, ami a test minden részén meg tud jelenni. Hány ember veszíti el a végtagját cukorbetegség következtében. A szemfenéken az ereket mennyire roncsolja a rosszul beállított vércukor, vagy a kezeletlen. Ugyanúgy a magas vérnyomás hogyan hat az erekre, a szívre, az emberi szervezetre. Igazán kiemelkedő magas vérnyomást nem mértünk, a legnagyobb 167/83 Hgmm volt. Neki javasoltuk, hogy kérjen beutalót kivizsgálásra, mert elpanaszolta, hogy sokat fáj a feje.

A program zárásaként elmondhatjuk, egy nagyon jól sikerült szűrést végeztünk! Fontosnak tartjuk továbbra is az ilyen programokat!

Bízunk benne, hogy akiknek javasoltuk a szakvizsgálatra való jelentkezést, azok élnek is a lehetőséggel!  

Fekete Olga, PNLC (2012/13 elnök)


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Pécs-Normandia Lions Club

Adószámunk:
19035165-1-02
Számlaszám:


cím: 7623 Pécs,
Mártírok útja 7-9.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba