A Pécs-Normandia LC működése a járvány idején

Mint ahogy a gazdasági és társadalmi élet minden szereplőjét így a Pécs-Normandia Lions Clubot is szokatlan feladat elé állította a váratlanul kialakult veszélyhelyzet – a koronavírus okozta világjárvány.

Mivel alap feladatunk a 25 éve működő Szülőszállás működtetése a kórházban kezelt, daganatos beteg gyermekek szülei részére, ezért meg kellett oldanunk – a megváltozott körülmények között – annak biztonságos üzemeltetését.

A megoldást segítette a Szövetség Egészségügyi Szekciójának felhívása az áprilisi „egészség hónap” megtartására, amire klubunk sajátos – a profilunkba illő – programmal jelentkezett:

-          tájékoztató plakátok kihelyezése a szobákba – „A fertőzés megelőzés lehetséges módszerei” címmel

(Időközben a programot leállították!)

A témát fontosnak és időszerűnek éreztük, hiszen a szülők folyamatosan a klinika és a szállás között közlekednek, így fennáll a lehetősége a kórokozók oda-vissza közvetítésének. A megelőzés szabályainak ismerete és betartása életet menthet!

A plakátot – mint ismeretterjesztő módszert – azért tartottuk alkalmasabbnak a szóbeli tájékoztatással szemben, mert a szülők egész nap gyermekeik mellett vannak a klinikán, ezért megfelelő időpontot nem tudtunk választani. (Azóta a csoportosulás a járvány miatt is tiltott!)

A plakátokat március 10-én helyeztük el a szobákba – a Kormány március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet – tehát nagyon időben tudtunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Még ugyanezen a napon kézfertőtlenítőszer adagolókat szereltünk fel az épület mindhárom bejáratához és fertőtlenítő takarítást vezettünk be a fertőzés kialakulásának megelőzésére.

Munkánkat segítették az időközben megjelent Kormány rendeletek és határozatok. Ezek figyelembevételével hoztuk meg további döntéseinket, melyek a járvány idejére érvényesek:

-          A LIONS Suli (Alternatív napközbeni gyermekfelügyelet) tevékenységet felfüggesztettük

-          Az ESC programban résztvevő külföldi diákok projektjét is félbe kellett szakítani – ők haza utaztak

-          A termek oktatási és egyéb célú bérbeadását felfüggesztettük

-          A Klinikai Központ Igazgatóságának felajánlottuk a Szülőszállás 4 szobáját – amit biztonsággal izolálni tudunk a szülők által használt többi szobától – a nem pécsi lakhelyű egészségügyi dolgozók elhelyezésére szükség esetén. Ezt a járvány miatti csökkent igénybevétel miatt tudtuk megtenni.

-          Jelenleg a májusban esedékes Közgyűlés megszervezésén munkálkodunk, melyet a törvényadta lehetőségek keretein belül fogunk megtartani.


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba